Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 561 Skąd: imperium zła
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 16:34
Czytać Pratchetta zacząłem całkiem niedawno, ale czyta się przyjemnie. Humor też jest niezły, ale to nie są żarty powodujące że spadam z krzesła, ale doceniam nawiązania i sugestie. Mam też wrażenie, że Pratchettowi słabiej wychodzą zakończenia - po kilku byłem trochę zawiedziony.
_________________ Najwyższa pora stanąć po stronie rozumu.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Mar 2010 Posty: 155 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Mar 07, 2010 15:58
Mnie jedne ksiaążki Pratchett'a idealnie podeszły, a inne słabo. Na pewno mogę polecić "Kolor magii" i "Kosiarz" oraz "Carpe Jugulum", "Czarodzicielstwo" mnie strasznie znudziło.
_________________ "Won't you join me on the perennial quest?"
Wiatr we mnie mieszka,
Wiatr chłonę,
Krople zielonego deszczu
Budzą mnie z wiosną
I przecieram oczy.
Unoszę głowę otwartymi oczyma,
w ręku zaciskam
zielony strzęp nieba.
TheSonglessBird [Usunięty]
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 12:28
Szczerze? To po co w takim razie piszesz nic nie wnoszącego do tematu.
Żeby nie było że sam spamuję to napiszę że ostatnio w telewizji leciała ekranizacja Całkiem zgrabnie to wyszło mimo iż nie przepadam za Dwukwiatem.
Pomógł: 17 razy Wiek: 19 Dołączył: 18 Sty 2007 Posty: 3036 Skąd: Z gruby
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 13:02
TheSonglessBird napisał/a:
napiszę że ostatnio w telewizji leciała ekranizacja
Którą część zekranizowano? Da się?
_________________ Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności. - Napoleon Bonaparte
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 13:15
Kolor magii i Blask były puszczane w TVP1 (dwa odcinki, a książki połączone jakoś tak w całość choć trochę mi się chronologia czasami gubiła;)) ciężko zekranizować coś takiego ale jednak wyszło znośnie i nawet zabawnie chociaż niekoniecznie dokładnie odwzorowane:)
Wiem jeszcze o tym że zekranizowany został Wiedźmikołaj ale nie miałem okazji oglądać a podobno jest bardzo dobrze zrobiony.
W wersji animowanej ukazały się "Trzy Wiedźmy" i "Muzyka duszy" - muszę jak najszybciej gdzieś je znaleźć i ściągnąć
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 13:41
Wiem jeszcze o tym że zekranizowany został Wiedźmikołaj ale nie miałem okazji oglądać a podobno jest bardzo dobrze zrobiony.
Właśnie zasysam. Moja ulubiona część. Nie mogę się doczekać
_________________ Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności. - Napoleon Bonaparte
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 13:53
jak będziesz po to postaraj się napisać kilka zdań
Z okazji wolnego czasu, usiadłem do pana Pratchetta w oryginale. Właśnie jestem przy moim ulubionym Men at Arms, po angielsku jest jeszcze lepszy.
Et l'emplit d'un désir éternel et coupable.
Pomogła: 2 razy Wiek: 16 Dołączyła: 26 Mar 2010 Posty: 333 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 16:47
Bardzo lubię. Dawno nie czytałam, ale chętnie wracam i chyba wkrótce znów po niego sięgnę. Ironia najwyższych lotów.
_________________ Born for VOLLEYBALL!
"Gdy się zobaczyło tylko piękno szczęścia na twarzy ukochanej osoby, wiadomo już, że dla człowieka nie może być innego powołania, jak wzbudzanie tego światła na twarzach otaczających nas ludzi".
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 16:54
jak będziesz po to postaraj się napisać kilka zdań
Świetny. W oryginale brzmi jeszcze lepiej. W ogóle teraz imię Herr-bat-ki ma lepszą wymowę, bo jest "mr. Tea-Time"
Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 10:00
Misha napisał/a:
W ogóle teraz imię Herr-bat-ki ma lepszą wymowę, bo jest "mr. Tea-Time"
właśnie tej postaci byłem ciekawy bo to numer jeden jeśli chodzi o akurat tę książkę ;P
a chyba w tym miesiącu szykuje się nowa powieść ze Świata dysku o magach i futbolu