1. Jak ją postrzegacie? Jako zło, którego należy za wszelką cenę unikać, czy też jako coś przydatnego i miłego?
Doceniam samotność, czasem o wiele bardziej niż czas spędzony w towarzystwie drugiego człowieka. Oczywiście ten stan ma swoje plusy i minusy. Jednym z najbardziej dokuczliwych mankamentów jest to, że w nadmiarze szkodzi. Przynajmniej mi. Już jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że nie da się całkowicie wyeliminować kontaktu z drugim człowiekiem.
Nie trzeba być wiecznie odizolowanym, żeby być niezależnym (a właśnie z tym kojarzy mi się samotność z wyboru).
Et l'emplit d'un désir éternel et coupable.
Pomógł: 5 razy Wiek: 18 Dołączył: 26 Sty 2010 Posty: 561 Skąd: imperium zła
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 17:00 Re: Samotność
magination napisał/a:
1. Jak ją postrzegacie? Jako zło, którego należy za wszelką cenę unikać, czy też jako coś przydatnego i miłego?
Jest przydatna. Są sytuacje, kiedy człowiek potrzebuje odciąć się od świata i posiedzieć sam - a jeśli nie może, to trafia go szlag. Przynajmniej ja tak mam.
magination napisał/a:
2. Dlaczego ludzie zwykle uważają samotność za coś strasznego?
Nie wiem.
magination napisał/a:
3. Czy warto z nią walczyć? A może lepiej pogodzić się z losem i czekać, aż minie?
Jeśli ktoś uważa że musi... Ja nie muszę.
magination napisał/a:
4. Co sądzicie o samotnikach?
Ludzie jak inni, tylko nie lubią ludzi.
_________________ Najwyższa pora stanąć po stronie rozumu.
Pomógł: 35 razy Wiek: 100 Dołączył: 22 Sie 2009 Posty: 1493 Skąd: Miasto Soli/Eureka
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 17:29
Cytat:
Zależy. Z jednej strony więcej swobody i przestrzeni w różnych sprawach, z drugiej jednak, gdy byłem samotny zawsze brakowało mi tego czegoś, kogoś kto w kążdej sytuacji mnie pocieszy. Dobrzy znajomi to jednak nie jest to mimo wszystko.
Cytat:
2. Dlaczego ludzie zwykle uważają samotność za coś strasznego?
Bo boją się, że mogą tak zostać do końca życia albo kiedyś zostaną sami, nikt się nie przejmie ich losem i będą musieli sobie sami radzić.
Cytat:
3. Czy warto z nią walczyć? A może lepiej pogodzić się z losem i czekać, aż minie?
Zależy od charakteru. Jak ktoś się bardzo boi lub doskwiera mu samotność to walczy. Ja czułem się nieco samotny, ale wiem, że mam jeszcze czas, więc czekałem na odpowiednią chwilę. I się udało.
Cytat:
4. Co sądzicie o samotnikach?
Zwykli ludzie.
_________________ "Jeśli miałbym nagrać płytę dla Amerykanów, byłaby to w całości płyta instrumentalna. Amerykanie są tak głupi, że niemożliwe jest tłumaczenie im słowami" - Andrew Eldritch, wokalista jednego z najlepszych zespołów świata The Sisters of Mercy
Myślę, że to wszystko zależy od ustalenia czy jest to samotność z wyboru czy bez wyjścia. Po za tym, przytaczając przysłowie "Co mnie nie zabije to mnie wzmocni", nawet samotność spowodowana brakiem zrozumienia, zainteresowania lub czymkolwiek innym może okazać się dobra w skutkach.
Dodam jeszcze żeby nie było nie domówień. Mówię o tym że samotność uczy samodzielności i niezależności.
Samotnicy dla mnie dzielą się na outsiderów, - tych którzy lubią samotności, - oraz tych którzy są zbyt samotni i łaknął kontaktu z innymi ludźmi, przez co bywają jeszcze bardziej odrzuceni od towarzystwa (bo bywają naprawdę upierdliwi).
Samotność nie jest niczym złym, dopóki nie jest poza kontrolą tzn. jeśli dana osoba lubi ją, nie przytłacza jej to i nie jest to skutkiem odrzucenia jej. Każdy potrzebuje w pewnym momencie samotności, żeby poukładać myśli przemyśleć coś.
Niestety samotność związana z brakiem akceptacji, zainteresowania zabija nie bezpośrednio, ale może być jednym z czynników pchających człowieka do samobójstwa.
_________________ Myśląc o śmierci - myślę o wolności
Moim zdaniem samotność nie jest wcale taka zła... jeśli będziemy szukać w niej dobrych cech . ;] .
Ale osobiście uważam, że po dłuższym byciu samym mam już dość. Naprawdę jeszcze nigdy nie miałam takiego uczucia jak teraz.. potrzebuję jednego przytulenia, wysłuchania od ważnej mi osoby. Nie od przyjaciół bo jest mi już głupio, że ciągle im się użalam tylko jakiejś zaufanej osoby, która z chęcią by mnie wysłuchała i poznawała.