Nie piją alkoholu, nie palą. Co niedziele spotykają się w pewnym miejscu i omawiają PŚ. Nie obchodzą Świąt, urodzin (w PŚ było o prezencie, głowie i dlatego źle im się to kojarzy), Sylwka. Znam parę osób, nic w sumie do nich nie mam. Ich sprawa co robią. Przynajmniej PŚ znają bardzo dobrze.
_________________ Milan Milan solo con te Milan Milan sempre per te
Nie lubię, kiedy nachodzą mnie w domu. Za to ich nie lubię.
Mam kolegę który jest właśnie tej wiary. Każdy uważa go za dziwaka bo nie obchodzi tego, co koleżanka wyżej napisała.
_________________ ludzie są wyjątkowi. każdy wku**ia mnie na inny sposób.
Mam koleżankę w klasie która jest Świadkiem Jehowy. Jest spoko, można z nią porozmawiać, zwierzyć się i w ogóle.
Nie powinniśmy odtrącać w codziennych kontaktach tych ludzi ponieważ często tą wiarę wszczepili im rodzice. Muszę przyznać, że koleżanka jest bardzo serdeczna, dużo w niej jest szacunku i nigdy przenigdy nie odezwała się nieprzyjemnie nawet w stosunku do tych co ją obrażają. Oczywiście nigdy nie namawiała ludzi z klasy do przejścia na ich wiarę.
Na szczęście..
_________________ Bo gdzieś na skraju snów i marzeń stoisz Ty.
Jak wspomniałem w temacie o religiach - absolutnie mi wiszą, o ile nie przerywają mi codziennej egzystencji dzwonkiem do drzwi. Według mnie trochę się kompromitują, bo co pięć lat ogłaszają ostateczny koniec świata (nie wiem, jak w ogóle można samemu w to wierzyć). Ogólnie cała ta religia opiera się na mylnych założeniach (dla przykładu Jehowa to niby ukrywane przez Żydów i chrześcijan imię Boga zapisane w starym testamencie - tyle tylko, że po hebrajsku nie zapisuje się samogłosek i zarówno Jehowa jak i Jahwe wyglądają tak samo).
Róże mdleją po nocach od słowiczej muzyki
Chodziłam do klasy z koleżanką, była właśnie tego wyznania. Dziewczyna bardzo w porządku, gdyby nie to, że nie chodziła na religie nikt by tego nie zauważył. mówiła nam dużo o tym ale przez moją słabą pamięć pamiętam tyle, że nie obchodzą ur i chyba mają święto w Wielki Czwartek. Nie mówiła nam o tym żebyśmy też to wyznawali ale po to żebyśmy zrozumieli ją i jej religie. Ona tak samo znała naszą. I podobno nie mają "regułek" modlitw tylko sami układają je, każdy dla siebie.
Ja tam za nimi nie przepadam, oni chodzą bo ich wiara każe głosić. Owszem można z nimi pogadać, wysłuchać ale nie tak chamsko się zachowywać jak się to niektórym zdarza.
Przynajmniej u nich nie liczy się tak kasa w naszych kościołach, jakieś cenniki, tyle za pogrzeb tyle za ślub. Nie wspominając o osobach wyżej "rangą" niż ksiądz.
Wystarczy zgłębić się nieco bardziej w system i funkcjonowanie tego ugrupowania, wówczas Wasze spostrzeżenie na ich temat nie będzie już tak... hm... "pozytywne".
Mam ŚJ w rodzinie, dosyć orientuję się w tym temacie.