Nie wierzę w przeznaczenie,które przybiera formę 'wymówki'.
Przysłowiowe "będzie co ma być" traktuję jedynie jako strach przed podjęciem określonych działań.
Wyznaję dewizę,że jesteśmy kowalami własnego losu.Niemniej są czynniki zewnętrzne na,które nie mamy wpływu.Zwłaszcza czas.Sprawiają one,że spotykamy na swojej drodze ludzi,wydarzenia,które kształtuję nasze życie.
_________________ Na imię miała Lo, po prostu Lo, z samego rana, i metr czterdzieści siedem w jednej skarpetce. W spodniach była Lolą. W szkole Dolly. W rubrykach – Dolores. Lecz w moich ramionach zawsze była Lolitą.
Pomogła: 13 razy Wiek: 16 Dołączyła: 25 Sie 2007 Posty: 1954 Skąd: z Opoczna
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 02:53
Nie wierzę w przeznaczenie. Uważam, że wszystko co się dzieje w naszym życiu wynika z podejmowanych przez nas decyzji i sami mamy w jakimś stopniu wpływ na naszą przyszłość.
_________________ Nudno jest tu bez ciebie. Nudno do obłędu!
Jestem jeszcze wraz z wiewiórką i pieskiem,
Piszę, czytam i palę, wciąż mam oczy niebieskie,
Lecz to wszystko tylko siłą rozpędu.
Już długo nad tym rozmyślam i nigdy nie mogę dojść do jakiegoś konkretnego wniosku, ale sądzę, że przeznaczenie nie istnieje, chociaż czasem mam sama do tego pewne wątpliwości, jednak to my ustalamy,co chcemy robić, czy chcemy być z kimś, sami decydujemy o swojej przyszłości. Przeznaczenie nie decyduje za nas w ważnych sprawach życiowych..
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 124 Skąd: mam wiedzieć
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 05:27
Nie ma czegoś takiego jak przeznaczenie, moim skromnym zdaniem. Wszystko zależy od nas, to my podejmujemy większość decyzji, i potrafimy zmieniać bieg wydarzeń. Nic nie jest nam już zapisane wcześniej, wszystko kształcimy sami i wszystko zależy od nas, a nie od jakiejś ''tajemnej mocy''. Nie wiem czy ludzie wierzący w przeznaczenie boją się po prostu odpowiedzialności czy co, ale jak dla mnie istnienie czegoś takiego jest mało wiarygodne.
_________________ Lepiej być nienawidzonym za to kim się jest, niż być kochanym za to kim się nie jest. - Kurt Cobain
Wiecie .. mysle ze chciał bym zeby było cos takiego jak przeznaczenie
Ale tak naprawde to chyba nie ma czegos takiego !
Czasami mogą byc zbiegi okolicznosci i takie tam ;d
Ale czy to właśnie jest przeznaczenie to nie wiem
_________________ Czasami trzeba się zatrzymać na chwile,złapać oddech i kochać najmocniej jak się da, całym sercem...
Pomogła: 1 raz Wiek: 15 Dołączyła: 08 Sie 2010 Posty: 129 Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 19:01
A ja tam wierzę w przeznaczenie . Wierzę, że wszystko co mi się przytrafia jest gdzieś tam zapisane i tak ma być . Ale swoimi decyzjami mogę na to wpłynąć
_________________ ` póki co wciąż się uczę, ogarniam człowieczeństwo... `
Gdyby tak było to życie było by nudne jak by sie tak zastanowić
Ale jednak kazdy nadaje soobie sam cel w życiu i moze to odbierac jako jego przeznaczenie ;p
_________________ Czasami trzeba się zatrzymać na chwile,złapać oddech i kochać najmocniej jak się da, całym sercem...
Pomogła: 1 raz Wiek: 15 Dołączyła: 08 Sie 2010 Posty: 129 Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: Pon Sie 09, 2010 19:17
Ale jednak nie wiesz co Cię czeka tak? .
Wróżki i innego typu osoby 'paranormalne' też muszą jakoś zarabiać . A z takim nastawieniem jak Wy macie raczej im się nie uda xD
_________________ ` póki co wciąż się uczę, ogarniam człowieczeństwo... `
Nie, nie wierzę. Wyrosłam z tego, tak samo jak z wiary w zębową wróżkę i św. Mikołaja. A szkoda.
_________________ "Możemy udawać, że nam tego nie mówiono, ale wszyscy słyszeliśmy przysłowia, filozofów, dziadków, ostrzegających nas przed marnowaniem czasu. Słyszeliśmy cholernych poetów nakazujących nam chwytać dzień."
Pomogła: 8 razy Wiek: 20 Dołączyła: 12 Sty 2010 Posty: 650 Skąd: z serca
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 06:49
Cytat:
Dlaczego nudne? Przecież nie wiesz co się stanie dalej, nie wiesz jaką decyzję podejmiesz. Po prostu żyjesz tak, jak żyjesz teraz. A działania które podejmujesz prowadzą do innych działań. Taki łańcuch
_________________ Nie ma kobiet brzydkich...są tylko brzydsze ode mnie.
"Kobieta musi mieć dwie rzeczy: klasę i bajeczny urok" [Coco Chanel]
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Mar 2010 Posty: 154 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 12:24
Mokate napisał/a:
Cytat:
Dlaczego nudne? Przecież nie wiesz co się stanie dalej, nie wiesz jaką decyzję podejmiesz. Po prostu żyjesz tak, jak żyjesz teraz. A działania które podejmujesz prowadzą do innych działań. Taki łańcuch
Ale perspektywa nieposiadania własnej woli i działania jak zaprogramowana maszynka czy marionetka w rękach siły wyższej nie jest zbyt ciekawa ani kusząca...
_________________ "Won't you join me on the perennial quest?"
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 12:27
Cytat:
Ale perspektywa nieposiadania własnej woli i działania jak zaprogramowana maszynka czy marionetka w rękach siły wyższej nie jest zbyt ciekawa ani kusząca...
Chyba się nie rozumiemy. Ja mówię w sytuacji, która być może ma miejsce tu i teraz. Wyobraź sobie, że fakt, że zalogowałeś się na forum nie był twoja decyzją, tylko po prostu tak musiało być. Bo zalogowanie na forum prowadzi do czegoś innego, nowego. To, że zaspałeś jakiegoś dnia też nie było przypadkiem, bo ma to jakiś głębszy sens.
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 12:32
No i o to mi chodzi. Wolę myśleć, że to mniej lub bardziej świadome, ale wyłącznie moje czyny. Przynajmniej nie będę zwalał na siłę wyższą tego, że zaspałem.
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 12:33
Cytat:
No i o to mi chodzi. Wolę myśleć, że to mniej lub bardziej świadome, ale wyłącznie moje czyny. Przynajmniej nie będę zwalał na siłę wyższą tego, że zaspałem.
A nie masz czasami tak, że podejmiesz jakaś decyzje, która po pewnym czasie wydaje Ci się złą decyzją i mówisz sobie "a trudno, widocznie tak musiało być?"
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 12:38
Mokate napisał/a:
A nie masz czasami tak, że podejmiesz jakaś decyzje, która po pewnym czasie wydaje Ci się złą decyzją i mówisz sobie "a trudno, widocznie tak musiało być?"
Nie, prawie nigdy nie żałuję swoich decyzji - nawet tych złych - bo ze wszystkiego staram się wyciągać pożyteczne wnioski na przyszłość i uczyć się na błędach. Jeśli mówię o czymś, że "tak musiało być" to tylko w kwestiach, które rozgrywają się poza moim udziałem lub na które naprawdę nie miałem możliwości wpłynąć.