forum młodzieżowe
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
jak jej pomóc
Autor Wiadomość
turkey_girl
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 18:42   jak jej pomóc

Moja przyjaciółka chcę popełnić wielki błąd nie wiem jak ją od tego odwiezc
mianowieci:
poznałam pewnego araba przez interenet teraz uwaza ze sie w nim starsznie zakochała. Niestety tak sie zakochala ze juz chce brać slub , co sie z tym wiąże chce zmienić wiarę na Islam i wyprowadzić sie z nim do Afganistanu. Jego ojciec jest bardzo przychylny temu związkowi i ciągle namawia ją na jak najszybszy ślub i na wspolne życie z jego synem.
Dziewczyna ma 17 lat niedługo 18 zaraz po owych urodzinach zamierza sie wyprowadzić tak że rodzice nie mogą nic poradzić.
Myślałam ze za jakiś czas sie otrząśnie i szał zakochania minie ale jest coraz gorzej i on coraz czesciej mówi o owym ślubie który ma sie odbyć za niecały rok
Stram sie jej to odradzić ale za kazdym razem słyszę ,, On jest inny , niż ci co biją swoję żony"
Co mogę zrobić proszę o pomoc ona jest dla mnie bardzo wazną osobą i chce jej pomóc.

Maxus 
Początkujący
Chodząca niemowa ;-)

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 18:47   

Bardzo poważna sprawa. Może razem z znajomymi zbierzcie się i pogadajcie z nią przedstawcie wasze poglądy i uświadomcie ją w jakiej jest/będzie sytuacji.

Miranto 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 18:55   

Nie wierzę, że takie rzeczy dzieją się na prawdę..
Afganistan... najgorszy kraj jaki wybrać mogła ;) Najbardziej konserwatywny odłam islamu tam panuje.
Teraz nie bije, a po ślubie może już być inaczej.
Nic na to nie poradzisz i nikt jej nie pomoże, sama musi do tego dojść. Kiedyś słyszałem o takiej książce, którą napisała żona muzułmanina mieszkająca właśnie w Afganistanie. Nie wiem co ona zawiera, ale może warto jej poszukać i jej podsunąć.

CarpeDiem 
Nowicjusz
ZaanGażowanY

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 18:56   

Promuje jedną rzecz: Każdy uczy się na swoich błędach. Możecie jej mówić że to jest złe, że tak się nie robi. Ona i tak będzie ślepa i pojedzie tam.
Dajcie jej wolną rękę. Przekona się że życie w kraju gdzie codziennie wybuchają bomby nie jest łatwe i przyjedzie z powrotem.

Chyba :zly:
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć. "

turkey_girl
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lip 30, 2010 19:05   

Tylko ze sie boje ze nie wróci z powrotem czytałam ksiązki na ten temat i wcale ci muzułmanie nie tak łatwo pozwalają swoim zoną wracać do kraju o ile w ogóle pozwalają ;/

Ruget 
Zaawansowany

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 07:01   

turkey_girl, niby też gdzieś o tym czytałem. Ile jest w tym prawdy to nie wiem.

A co na ten pomysł jej rodzice? Kto jak kto, ale oni powinni zacząć działać. Chyba, że są za tym ślubem.

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.
— Phil Bosmans

Gabriel 
Amator
Poszukuję <3

Ostrzeżeń:
 1/4/6
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 07:11   

Może podsuń jej trochę jakiś artykułów i książek i wymuś na niej przeczytanie tych rzeczy. w tamtej części świata kobiety traktuje się jak śmieci. Zabiera im się paszporty i przetrzymuje w domach każąc tylko sprzątać, gotować wychowywać dzieci i usługiwać mężowi. Każdy może się zdawać inny ale to nie jest często prawda.

Monia* 
Boss

Pomogła: 21 razy
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 07:47   

Miranto napisał/a:
Teraz nie bije, a po ślubie może już być inaczej.
A jaka jest pewność, że maż Polak jej nie będzie lał? Gdybać to sobie można. Mam sąsiadów, Polka wyszła za Araba i on ani jej, ani dzieci nie bije. Moja mama też ma znajomych, że Polka wyszła za Araba i też żyją normalnie.
Maxus napisał/a:
uświadomcie ją w jakiej jest/będzie sytuacji
Nie ma to jak uświadać ma osoba, która gucio na ten temat wie. Jej życie i niech ona zdecyduje co z nimz robi. Takie "uszcześliwianie" na siłę nie ma sensu.

Miranto 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 08:31   

Monia* napisał/a:
A jaka jest pewność, że maż Polak jej nie będzie lał? Gdybać to sobie można. Mam sąsiadów, Polka wyszła za Araba i on ani jej, ani dzieci nie bije. Moja mama też ma znajomych, że Polka wyszła za Araba i też żyją normalnie.

O co się czepiasz? Mi chodziło o to, że ludzie po ślubach się zmieniają. To że mężem będzie polak, arab czy kosmita nie ma tu znaczenia. Akurat o świecie islamskim trochę wiem i nie musisz mnie uświadamiać, że większość stereotypów na temat krajów muzułmańskich są nieprawdziwe.

Tak swoją drogą Afganistan to NIE JEST kraj arabski.

Monia* 
Boss

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 08:56   

Miranto napisał/a:
O co się czepiasz?
O to, że każdy jest wielkim znawcą, bo przeczyta parę bzdur na jakiś temat.
Miranto napisał/a:
Mi chodziło o to, że ludzie po ślubach się zmieniają.
Czyli nie wychodzić w ogóle w takim razie za mąż. Tylko to nie ten temat.
Chodzi o ten konkretny przypadek, chodzi o to, że każdy by ją "nawrócił", każdy się burzy, tylko po co?

Darling17 
Początkujący
dusza Małego Księcia

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 09:50   

Gabriel napisał/a:
Może podsuń jej trochę jakiś artykułów i książek i wymuś na niej przeczytanie tych rzeczy. w tamtej części świata kobiety traktuje się jak śmieci. Zabiera im się paszporty i przetrzymuje w domach każąc tylko sprzątać, gotować wychowywać dzieci i usługiwać mężowi. Każdy może się zdawać inny ale to nie jest często prawda.

zgadzam się po prostu ją nastrasz, może uda się dotrzeć do jakiejś kobiety będącej ofiara araba, niech jej opowie.Porozmawiaj z jej rodziną , waszymi przyjaciółmi i wybijcie jej to z głowy. Dziewczyna nie ma pojęcia w co się pakuje, jeszcze za niego nie wyszła a on już totalnie ja omotał.
Monia* napisał/a:
Mam sąsiadów, Polka wyszła za Araba i on ani jej, ani dzieci nie bije. Moja mama też ma znajomych, że Polka wyszła za Araba i też żyją normalnie.
Stereotyp stereotypem, ale co innego, gdy małżeństwo mieszka w Polsce i żyje wedle tych zasad, a co innego, gdy wyjeżdża i żyje według "tamtych" tak na prawdę często nawet nikt z bliskich nie ma pojęcia co się tam dzieje.

Miranto 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 10:09   

Monia* napisał/a:
O to, że każdy jest wielkim znawcą, bo przeczyta parę bzdur na jakiś temat.

Chyba sama nie wiesz co piszesz. O jakie Ci bzdury chodzi? To że wiem jak jest w krajach arabskich i wiem, że większość stereotypów na temat islamu to kłamstwa, to to mają być bzdury? Bzdury to są właśnie te stereotypy. Tak jak że żona araba jest własnością męża, albo że islam pozwala na pedofilstwo.

Poza tym jest tak jak Darling17, napisała. Co innego mieszkać w kraju europejskim, a co innego w muzułmańskim. O ile w krajach Maghrebu małżeństwa żyją często w stylu europejskim, tak w krajach bliskiego wschodu sytuacja ta wygląda inaczej.

Monia* 
Boss

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 10:58   

Miranto napisał/a:
w krajach bliskiego wschodu sytuacja ta wygląda inaczej.
wcześniej mieszkali w Iraku, 6 lat.
Miranto napisał/a:
Chyba sama nie wiesz co piszesz
Jejku, mnie nie chodzi konkretnie o Ciebie.

Miguela 
Dyskutant

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 11:16   

Wygląda na to, że jest zaślepiona. Teraz może i jest on fajny, a po ślubie będzie miała zmarnowane życie. Pogadaj z nią, poszukaj jakiś artykułów w necie. Pokaż jej. Może porozmawiaj z jej rodzicami? Coś na pewno uda się zrobić.

michelle0207 
Nowicjusz

Wysłany: Sob Lip 31, 2010 11:30   

Nawet jakby chciała ślub z Polakiem to według mnie 18 lat to za szybko... Przecież to może być zauroczenie. Za rok jej się odwidzi i co wtedy? Będzie już za późno... Uważam, że powinna się mocno zastanowić, przedyskutować wszystkie za i przeciw.

Odpowiedz do tematu